Dichter bij de hemel.........
In memoriam: Geertjan van GroenlandAlpe d'Huzes 2013, dinsdagochtend boven op de berg. BIG Challenge heeft haar eigen motivatiebijeenkomst. Eén van de sprekers is Geertjan. Ademloos luisteren 400 mensen naar... zijn verhaal, zijn ziek zijn, zijn hoop. Hij heeft slokdarmkanker.

Maarten Peters zingt 'Dichter bij de hemel kom ik niet'. Omdat foto's maken me door de tranen heen niet meer lukt ga ook ik op de grond zitten. Binnen een seconde een plof naast me. Iemand grijpt me vast om nooit meer los te laten, Geertjan.

Aan het eind van het lied zeg ik hem: Dit is voor jou dichtbij de hemel genoeg. Hij antwoord: Dat weet ik nog niet.

In oktober ontvangen we zijn afscheidsbrief met titel 'Adieu'. Hij heeft nog enkele weken en neemt afscheid. Het zal uiteindelijk allemaal niet zo snel gaan.

Voor mijn presentatie op de aftrapbijeenkomst van BIG Challenge in november, breng ik Geertjan een bezoek in het hospice. Ik vraag hem: Wat wil je ons meegeven? Een waterval aan woorden volgt. Hij wil ons veel meegeven. De mooiste zin vond ik wel:
Met z'n allen werken aan één doel. Met elkaar, fietsers, vrijwilligers, samen: mét elkaar, jezelf overwinnen!

Hierna ging ik regelmatig bij hem op bezoek. Altijd kwam ik blij bij hem en zijn vrouw Adrienne vandaan. We kletsten over van alles en nog wat, lachten, pinkten een traan weg. Bijzonder zijn deze bezoeken geweest. Evenals onze mailwisseling waarin we foto's naar elkaar stuurden met verhaaltjes erbij waar het was en hoe het was. Dierbare herinneringen.

De laatste bezoeken waren moeilijk. Samen met Marga, met pijn in de buik naar Geertjan. Wetende dat we afscheid gingen nemen. Toch nog een laatste bezoek vorige week zondag. En ook al was hij erg zwak, kregen we toch nog wat adviezen mee. Een arm omhoog, een hand op zijn hart, zijn laatste groet.

Geertjan is 19 april 2014 overleden.
Voor altijd in mijn hart.