I Home I Portfolio I Info & Prijzen I Workshops I Alpe d'Huzes I Links I Contact I

Exposities

Kunst- en Cultuurmanifestatie Hemmen 2018

Tijdens de Kunstmanifestatie exposeerde Jannemieke Fotografie met eigen werk bij De Brasserie aan het Kerkplein in Hemmen. Twee werken waren te zien zijn met het thema: Herfst in Hemmen en Voorjaar in Hemmen.

Versleten maar niet vergeten

Kinderhandjes en snottebellen

Ik heb je geknuffeld en vertroeteld
aangekleed, verkleed, je haren gekamd
je laten racen over een denkbeeldige snelweg

Ik heb met je gespeeld
mijn rust in je gevonden
mijn creativiteit ontwikkeld

Je was mijn troost
je hebt in de hoek gelegen
en ik heb je steeds weer gevonden

Als ik ziek was was je bij me
als ik blij was speelde ik met je
samen met vriendjes en ook alleen

Geconcentreerd met de snottebel uit mijn neus
met de chocomelsnor nog op mijn lippen
met mijn handen vol met modder

Tot het moment dat je niet meer nodig was
ik mijn troost elders vond
en andere spelletjes ging doen

Je verdween
en vaak voorgoed
maar sommigen zijn er nog

Met omgekrulde hoekjes
een versleten zitting
geen haren meer op het lijf

Kleuren vervaagd
met haren in de klit
met draad bij elkaar gehouden

Niet al te fris en wat muf
een beetje troosteloos
maar vol herinneringen

In een hoekje van de kast
in een doosje op zolder
Versleten, maar niet vergeten

 

Versleten speelgoed, versleten door het spelen, dat is wat ik zocht voor deze expositie. Het is vaak dierbaar speelgoed, want ondanks dat het soms compleet versleten is, is het wel bewaard gebleven en dat maakt deze serie zo bijzonder.

Deze expositie is gemaakt voor de Kunst- en Cultuurroute 2016 en is daarna op diverse plekken geëxposeert.

 

Heden en verleden met elkaar verweven

´Heden en verleden met elkaar verweven´ is de titel die ik dit project heb gegeven. Het dorp waar ik woon (Zetten) en de omgeving waar ik dagelijks kom (Landgoed Hemmen) hebben een interessant verleden, waarvan op dit moment niet alles meer zichtbaar is. O.a. het prachtige landhuis dat eens in Hemmen stond, de prachtige gebouwen die Zetten eens rijk was, ze zijn verdwenen. Ik probeer me een voorstelling te maken hoe het er had uitgezien als bijvoorbeeld deze gebouwen er nog wel zouden zijn. Door het combineren van oude en nieuw gemaakte beelden visualiseer ik dit.

Deze expositie is mede mogelijk gemaakt door Ed Janssen die de oude beelden uit zijn archief ter beschikking heeft gesteld.

De expostie was voor het eerst te zien tijdens de Kunst- en Cultuurroute in Zetten in september 2014. Daarna heeft deze gehangen in het gemeentehuis van de gemeente Overbetuwe in Elst, in Zorgcentrum de Hoge Hof in Herveld, in De Oude School in Hemmen in Zorgcentrum Liefkenshoek in Heteren. De expositie was voor het laatst te zien begin 2016 in Bezoekerscentrum 't Pakhuis in Hemmen.

Het was een mooi project en ik heb vele mooie reacties op deze expositie mogen ontvangen, iedereen bedankt voor de belangstelling.

Het station in Zetten, vroeger en nu. Vroeger de stoomtrein en nu de sprinter. Landgoed Hemmen waar vroeger een prachtig Landhuis heeft gestaan.

Op de basisscholen in Zetten wordt in projectvorm ook aandacht besteed aan het verleden van onze woonomgeving. Op de Lammerts van Bueren school heb ik daarom een lezing mogen geven over dit fotoproject.

Het enthousiasme van de kinderen was bijna niet te stuiten. Allemaal vragen en leuke verhalen over opa en oma.

Later heb ik dezelfde presentatie gegeven in zorgcentrum Liefkenshoek in Heteren. Prachtige verhalen leverde dit op van de mensen die daar wonen, vele herinneringen kwamen weer naar boven.

© Jannemieke Termeer